4 mar. 2011

34 De Ani De La CuTrEmUrUL Din ‘77


Astăzi, se împlinesc 34 de ani de la devastatorul cutremur din 1997. Mii de oameni au fost prinşi sub dărâmături iar aproape 1.600 şi-au pierdut viaţa.


În seara zilei de 4 martie 1977, în jurul orei 21.22, în zona Vrancea s-a produs un puternic cutremur de pământ care a afectat mai multe zone ale României, fiind cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României şi unul dintre cele mai puternice seisme din Europa produse în ultimul secol.

Magnitudinea acestui cutremur a fost de 7,2 grade pe scara Richter, cu o mişcare combinată pe verticală şi orizontală, având o durată de aproximativ 55 secunde. Urmările au fost devastatoare: 1.578 de victime, din care 1.424 numai în Bucureşti. La nivelul întregii ţări au fost circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucureşti unde peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au prăbuşit.

Trebuie să ne păstrăm calmul

Întrucât mişcarea seismică este un eveniment imprevizibil, apărut de regulă din senin, este necesar să cunoaştem bine modul şi locurile care pot asigura protecţie în toate împrejurările: acasă, la serviciu, în locuri publice, în mijloacele de transport etc.

„Timpul pe care îl avem la dispoziţie pentru realizarea unei oarecare protecţii este foarte scurt. Nu are importanţă unde vă aflaţi în momentul producerii cutremurului însă trebuie să ne adăpostim imediat într-un loc sigur şi să păstrăm calmul pană la încetarea cutremurului. Dacă suntem în interiorul unei clădiri, trebuie să adăpostim sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier, să nu stăm în apropierea ferestrelor şi să nu utilizăm liftul”, a declarat mr Eduard Ţelea, purtătorul de cuvânt al ISU „Basarab I” Dâmboviţa.
SuRSa Adevarul 
CuTREMuRUL DIN 77 DoCUMeNTaR PaRTea I
CuTREMuRUL DIN 77 DoCUMeNTaR PaRTea a II a

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Site Meter