12 iun. 2013

Despre Programul Rabla 2013

Dupa cum bine știți, de luni 10 iunie, Programul Rabla a început , ceea ce înseamnă că posesorii de automobile mai vechi de 10 ani se pot adresa centrelor de colectare în vederea casării mașinilor. Pentru acest an vor fi acordate 20.000 de tichete, din care, 17.000 pentru persoane fizice, iar 3.000 pentru persoanele juridice și instituțiile publice.

Toate bune și frumoase însă tichetele repartizate în prima tranșă au fost epuizate încă din prima zi. Pentru județul Bacău au fost alocate doar 110, în județ fiind 11 centre de colectare, astfel revenindu-le câte 10 tichete/centru .
După epuizarea acestor tichete inițiale distribuitorii sunt nevoiți să depună o cerere la AFM, iar aceștia pot primi maxim 200 de vouchere pentru fiecare cerere suplimentară. Numărul de tichete este mult prea mic deoarece numai în Bacău sunt 81.000 de mașini mai vechi de 10 ani

Pe de altă parte, mulți își doresc tichetul deoarece valorează mai mult decât valoarea mașinii pe piață. Valoarea unui tichet a fost crescută anul acesta de la 3.800 de lei la 6.500 de lei, aproximativ 1500 de euro. Mai mult de atât, dacă este îndeplinită una din condițiile următoare vei primi și un eco bonus în valoare de 500 lei..

  • la achiziţionarea unui autovehicul nou  care se încadrează in norma de poluare Euro 6
  • la achiziţionarea unui autovehicul nou  al cărui motor generează o cantitate de emisii mai mică de 100 de g/km
  • la achiziţionarea unui autovehicul nou cu un sistem de propulsie hibrid
Potrivit documentului AFM "La achiziţionarea unui autovehicul de acest tip se poate acorda pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maxim 1.000 de lei ,rezultată prin cumulul a cel mult două eco bonusuri"

La final cel care vrea acest tichet trebuie să fie foarte atent deoarece odată ce l-a primit acesta poate fi folosit timp de 45 de zile de la eliberarea de către colector,bineînteles voucherul este transmisibil şi se poate folosi doar unul singur la achiziţionarea unei maşini noi
AFM* Administraţia Fondului Pentru Mediu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Site Meter