26 iun. 2010

Renault câştigă primul Grand Prix din istorie


Cu mai bine de un secol în urmă, pe 26 iunie, s-a desfăşurat primul Grand Prix din istorie, câştigat de Ferenc Szisz, un pilot maghiar, la bordul unui automobil Renault.
26 iunie 1906 - În această zi a avut loc primul Grand Prix din istorie, desfăşurat pe un circuit de 103 km la Le Mans - nu pe celebrul Circuit de la Sarthre, ci pe unul stradal închis. Această cursă a adus în vocabularul specific motorsportului "startul Le Mans", în care piloţii sprintau până la maşini şi apoi demarau în cursă. Ferenc Szisz în calitatea sa de tester şef la Renault s-a prezentat la start cu un model Renault AK 90 CV.

Conducând cu o viteză medie de aproximativ 100 km/h acesta a reuşit să devină primul câştigător al unu Grand Prix, acest tip de competiţie putând fi numit străbunicul Formulei 1, după evoluţia ulterioară a motorsportului. Chiar statuia din bronz portretizându-l pe Ferenc Szisz la bordul Renault 90 CV tronează la intrarea circuitului de Formula 1 Hungaroring, simbolizând victoria iniţiatică pe care acesta a avut-o în cursele de mare viteză. Ca un amănunt picant despre Ferenc Szisz, dar care nu se ştie cât de veridic este, există surse care spun că a fost român, deşi s-a născut la Szeghalom în Ungaria.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Site Meter