24 iun. 2010

Sony VAIO P – acum şi în buzunarele românilor


Prima generaţie a laptopului de buzunar Sony VAIO P nu a ajuns pe meleagurile noastre, însă noua versiune ne-a făcut o surpriză plăcută. Nu poţi să ştii ce înseamnă un ultra-portabil dus la extrem până nu ţii în mână o jucărie de 650 g. VAIO P nu a fost creat pentru programatori sau cei care procesează imagini. Amatorii de jocuri ar trebui mai repede să se uite după un PSP. VAIO P este perfect însă pentru navigarea pe Internet, într-o cafenea sau la o terasă. Dacă ai un blog sau eşti foarte activ pe reţelele de socializare, ultra-portabilul te ţine mereu conectat la Internet prin placa de reţea wireless cu suport 802.11b/g/n şi modemul 3G Gobi 2000.

La interior, ultra-portabilul de la Sony este un netbook mai performant. Procesorul Intel Atom Z540 la 1,86 GHz nu necesită un sistem de răcire complex şi trebuie să spunem că nu există fante de aerisire vizibile. Ceea ce asigură o performanţă superioară acestui netbook este combinaţia între 2 GB RAM şi SSD-ul de 64 GB, sistemul de operare rulat fiind Windows 7 Home Premium. Ecranul VAIO Display Plus este unul din principalele puncte de atracţie ale lui Sony VAIO P. Pe diagonala de 8" a fost dispusă rezoluţia 1600x768, aspectul ecranului fiind aproape de 2:1. Dacă rezoluţia este prea mare pentru unii utilizatori, cu un sigur buton se poate face trecerea la 1366x768, cu o mică deformare a aspectului.

Pentru ca tastatură să aibă loc Sony a renunţat la restpad şi implicit la touchpad-ul clasic. Din fericire există o alternativă la trackpoint-ul dintre taste. De-o parte şi de alta a ecranului se găsesc cele două butoane ale mouse-ului şi o zonă sensibilă la atingere. Navigaţia este mult mai precisă cu ajutorul lor pentru cei care nu sunt obişnuiţi cu trackpoint-ul. VAIO P a fost dotat cu modul GPS şi busolă digitală. Acestea permit localizarea în Google Maps, combinată cu obţinerea de informaţii despre puncte de interes sau restaurante din apropiere.

Accelerometrul şi giroscopul din dotare sunt şi ele foarte utile. Menţinerea netbook-ului ca o carte deschisă timp de câteva secunde duce la reorientarea desktop-ului. Site-urile lungi, documentele şi chiar cărţile pot fi citite mai uşor. De asemenea, uşoara înclinare a ultra-portabilului într-o parte sau alta este recunoscută ca o comandă de trecere la altă pagină într-un document.

Vă puteţi imagina că toate acestea adunate într-un pachet de 8" vin cu un preţ mare. Sony a vândut la un moment dat o versiune de top a primei generaţii de VAIO P cu 2.000 $, ceea ce la noi ar fi ajuns la mai bine de 2.000 €. Noul VAIO P, disponibil iniţial în culorile negru şi portocaliu, va avea un preţ recomandat de 3.600 de lei. Merită? Noi spunem că da, însă nu orice utilizator are nevoie de el. La fel ca în cazul lui VAIO X, portabilitatea extremă are un preţ şi doar cei interesaţi vor fi nevoiţi să-l plătească. Pentru toţi ceilalţi, un netbook clasic, poate cu o rezoluţie de 1366x768, va fi de-ajuns. Sony VAIO P poate fi considerat o încercare notabilă de-a muta laptopul din geantă în buzunar.

sursa go4it.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Site Meter