2 oct. 2010

Criza nu le-a taiat pofta de petreceri: 900 de milioane pentru Zilele Bacaului




Edilii nu se dezmint, desi sunt mai zgârciti ca in anii trecuti

Alesii bacauanilor au aprobat pentru acest an un buget de 900 de milioane lei vechi (aproximativ 30 de mii de dolari) pentru organizarea Zilelor Bacaului. Banii acordati sunt cei mai putini din ultimii ani, pe fondul dezastrului economic in care se regaseste municipiul. Economia acestuia a ramas, in doar un an de zile, fara 500 de milioane de euro, aproximativ 20 la suta din totalul cifrei de afaceri avute de firmele care isi desfasoara activitatea in Bacau.

Bugetul Zilelor Bacaului din acest an (1 - 6 octombrie) este unul dintre cele mai mici din ultimii ani. Alesii au aprobat la ultima sedinta a Consiliului Local suma de 90 de mii RON (aproximativ 30 de mii de dolari) pentru organizarea festivalului Zilele Bacaului. Comparativ, in 2008, an cu doua runde electorale (locale si parlamentare), alesii au bugetat suma de 1 milion de dolari pentru organizarea evenimentului. In 2009, suma afectata Zilelor Bacaului s-a ridicat la 250 de mii RON (aproape de 3 ori mai mult ca in 2010). Potrivit proiectului de hotarâre promovat in Consiliul Local, 15 mii de RON vor fi folositi cu inchirierea echipamentului scenotehnic, in timp ce 40 de mii RON vor reprezenta plata cazarilor si onorariilor artistilor invitati. De asemenea, promovarea evenimentului va avea un buget de 10 mii RON (100 de milioane lei vechi).


Economia Bacaului nu mai duduie?

Chiar daca sefii municipalitatii afirma, ori de câte ori au ocazia, ca Primaria realizeaza investitii in plina criza, situatia economica a Bacaului este catastrofica. In numai un an, potrivit unui studiu elaborat de Camera de Comert si Industrie, economia municiului de resedinta s-a contractat cu peste 500 de milioane de euro. In 2009 in Bacau erau inmatriculate 5536 de societati comerciale, cu aproape 400 mai putin ca in 2008. Cifra de afaceri consolidata a acestora a atins suma de 2,3 miliarde euro, fata de 2,84 miliarde in 2008. Intr-un interval de timp relativ scurt, afacerile din municipiu s-au depreciat cu aproximativ 20 la suta. In aceeasi perioada, numarul salariatilor s-a redus cu aproape 10 mii, somajul din municipiu atingând valori record in comparatie cu ultimii ani.
Lucian Bogdanel
SurSa desteptarea

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Site Meter