Cai, un chinez adoptat de Bacau
Laura Huiban
|
Pentru Cai Ting Shu, un tinar chinez in virsta de 22 de ani, din Tianjin, Bacaul a devenit orasul sau adoptiv, de la virsta de 16 ani. A venit cu un vis si s-a trezit intr-altul. Voia sa fie fotbalist, dar a deschis un restaurant chinezesc. In sase ani s-a “lipit” de Bacau. I-a fost greu dar s-a obisnuit si cu una din metehnele românului: pauza de cafea.
Destinul l-a adus pe Cai in Bacau in 2004, cind a venit la Liceul cu Program Sportiv, pentru studii, cu o echipa de fotbal din Tianjin, China. Anii au trecut, fiecare membru al echipei si-a urmat un alt drum in viata, iar Cai a ramas aici. Invatase limba, isi facuse prieteni si ii era greu s-o ia de la zero intr-o alta tara. S-a inscris in 2006 la Facultatea de Stiinte ale Miscarii, Sportului si Sanatatii a Universitatii “Vasile Alecsandri” din Bacau, pentru a urma cursurile de licenta in domeniul Educatiei fizice si sportive. Profesorii il stiu ca pe un student serios, mult mai constiincios decit colegii sai români. “Cai este mult mai dornic de cunoastere. A dat dovada de mai mult interes decit colegii sai la fiecare lucrare practica si cu nonsalanta intervenea cu intrebari si lamuriri, din punctul de vedere al continutului instructiv. A participat la cursuri si chiar a interactionat in cadrul acestora. A fost un student disciplinat, manierat, receptiv si constiincios, probabil trasaturi dobindite prin educatia si rigorile formative ale tarii din care provine”, a declarat prof. univ. dr. Tatiana Dobrescu, si coordonatorul lucrarii sale de licenta “Studiu privind modalitatile de folosire a gym ball-urilor in lectia de educatie fizica”. Pentru aceasta tema, Cai in care a valorificat experienta chinezilor in domeniu, documentindu-se la Scoala Pedagogica din Tianjin. Dupa patru ani de studii in Bacau, tinarul chinez spune ca scoala româneasca e usoara. “daca vii la cursuri si asculti ce spune profesorul”.
Si-a deschis un restaurant traditional
Din toamna acestui an, Cai Ting Shu a devenit masterand la aceeasi facultate din Bacau, la cursul Activitati motrice curriculare si de timp liber, dar viitorul sau apropiat este legat de un cu totul alt domeniu decit sportul desi gindul i-a ramas inca la adolescentul venit intr-o tara straina sa devina fotbalist. “Ma gindesc uneori ca ar fi fost mai bine sa nu plecam din Tianjin. Daca am fi ramas acolo, am fi fost o echipa si poate ajungeam fotbalisti cunoscuti. Acum echipa e destramata”, spune Cai cu nostalgie, intr-o româna cu mici imperfectiuni de pronuntie. Din mai 2010, a deschis in Bacau impreuna cu un prieten un restaurant chinezesc, Jin Fu, aflat in zona Mioritei. Viata si-o petrece in acest oras, impreuna cu alti chinezi adoptati de Bacau, printre care “bucatarul de la Latin” sau “translatorul de la Sonoma”. Petrece si la sarbatorile românesti si la cele chinezesti si spune ca s-a invatat cu ciorba moldoveneasca. Ii place orasul si spune ca oamenii pe care i-a cunoscut aici i-au creat impresia ca românii sint chiar mai respectuosi si mai civilizati decit chinezii, insa, marturiseste cu retinere, are o problema: pauzele dese de cafea. “Românul nu prea e harnic si nu prea e eficient, nu respecta timpul, una, doua: «Hai la o cafea». Cind am amenajat restaurantul au zis ca termina in doua saptamini si au terminat intr-o luna jumatate. La chinezi e altfel. Acum m-am obisnuit si eu. Sa nu va suparati ca v-am spus”, zice Cai, zimbind. Il aprob si zimbesc si eu ca a sintetizat atit de simplu situatia economica a României.
Studenti straini in Bacau
Pentru anul 2010 – 2011 s-au inscris la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacau, pentru cursuri de licenta sau de masterat, 68 de studenti straini. Sase dintre ei vor face un an pregatitor pentru invatarea limbii române. In afara de Cai Ting Shu, dintre strainii care au optat pentru universitatea bacauana sint veniti din Rusia, Algeria, Egipt, Nigeria, Tunisia, Turcia si republica Moldova (60 de studenti la licenta si masterat). Acestia sint interesati de cursurile Facutlatilor de Sport, Litere, Inginerie si Stiinte Economice. In perioada mai – septembrie 2010 doi studenti din Senegal au urmat stagii de doctorat la Facultatea de Inginerie a Universitatii “Vasile Alecsandri” din Bacau. (Laura HUIBAN)
sursa
ziaru de bacau