22 iul. 2010

CapTuRA UrIAsa De TiGAri DE coNtRABanDa


Tun de 2.000.000 lei dat statului

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Serviciul Teritorial Bacau, au reusit anihilarea unei importante grupari infractionale organizate, specializata in comiterea infractiunilor de contrabanda cu tigarete provenind din Republica Moldova si Ucraina. Organele de urmarire penala au identificat si ridicat peste 200.000 de pachete cu tigari, 720.000 de lei si 23.000 de euro. Sapte persoane, membre ale grupului infractional, au fost retinute. Printre acestia si un renumit om de afaceri din Tg. Ocna. Aceasta este cea mai mare captura de tigari de contrabanda din judetul nostru.

In dupa-amiaza zilei de 20 iulie 2010, procurori din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Bacau, impreuna cu procurori DIICOT Iasi, au procedat la destructurarea unor importante grupari infractional organizate specializate in comiterea infractiunilor de contrabanda cu tigari provenite din Republica Moldova si Ucraina. Acestea erau introduse in tara prin punctele de frontiera Siret si Albita, iar comercializarea lor se realiza in municipiul Bacau, in zonele limitrofe si in diferite comune din judetul nostru, fara a fi platite si taxele aferente.

Atac in forta

”Organele de urmarire penala au efectuat zece perchezitii in Bacau, Suceava si Iasi, la locuintele membrilor gruparii, a declarat subinsp. Narcisa Butnaru, ofiter de politie. S-au identificat si ridicat in vederea cercetarilor 2.256.860 de tigarete de contrabanda, importante sume de bani, 720.620 lei si 23.885 euro, dar si inscrisuri cu valoare probatorie.” Prin savarsirea faptelor s-a cauzat un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 2 milioane lei noi, reprezentand taxe vamale, accize si TVA. Actiunea a fost instrumentata impreuna cu Brigazile de Combatere a Criminalitatii Organizate Bacau, Iasi si Suceava, Directia de Operatiuni Speciale, Inspectoratul Judetean de Politie Bacau, Directia Vamala Bacau, precum si cu Inspectoratul Judetean de Jandarmi Bacau si jandarmii de la Gruparea Mobila. Suportul tehnic si informativ al operatiunii a fost asigurat de Directia Generala de Informatii si Protectie Interna.

Plasau marfa prin amenintare

Din cercetari a rezultat ca, dupa ce erau introduse in tara, tigarile erau distribuite spre revanzare pe raza judetului Bacau, prin intermediul a peste 50 de societati comerciale si persoane fizice, fara documente justificative. Printre persoanele retinute se afla si importanti oameni de afaceri de pe Valea Trotusului, care, se pare, recurgeau chiar la amenintari atunci cand incercau sa plaseze marfa pe piata neagra. ”Fata de 7 persoane, cinci barbati si doua femei, a fost luata masura retinerii pentru savarsirea infractiunilor de contrabanda, initierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup, in vederea savarsirii de infractiuni, complicitate la contrabanda, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani”, a mai spus subinspectorul Butnaru. Cercetarile continua cu sprijinul specialistilor Serviciului de Combatere a Finantarii Terorismului si Spalarii Banilor din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT Bacau, in vederea probarii activitatilor infractionale a membrilor gruparii atat in tara, cat si in strainatate.


Capul retelei se pare ca este Viorel B., un om de afaceri din Tg. Ocna. Localnicii au declarat si ei organelor de ancheta ca activitatea familiei acestuia era cunoscuta. Si sotia acestuia era implicata in retea. Pentru distribuirea marfii se foloseau masini uzate, carora le schimbau imediat numarul de inmatriculare, dupa ce plasau tigarile in diferite puncte.

Una dintre comunele in care a activat reteaua a fost Dofteana. Primarul, Ioan Bujor, a fost amenintat personal de Viorel B., pentru a ”da ordin” ca tigarile de contrabanda sa fie comercializate in zona. Edilul a cerut imediat ajutorul sefului de post din comuna, dar acesta i-a sugerat sa sune la 112. Ulterior, politistul in cauza a fost demis.

SUrSa desteptarea.ro
POsTAt De LuCyFeR93

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Site Meter