27 iul. 2010

Ultimul Citroen 2CV produs


Citroen 2CV, poate cel mai celebru automobil franţuzesc, este fabricat pe 27 Iulie 1990 pentru ultima dată în Portugalia.


27 Iulie 1990 - Acum 20 de ani la uzina Mangualde din Portugalia s-a produs ultimul expemplar Citroen 2CV. De la debutul consemnat în 1948, în cei 42 de ani de existenţă s-au produs 5.114.959 unităţi, fără a primi îmbunătăţiri radicale. Citroen 2CV este echivalentul de maşină a poporului al germanului VW Beetle, italianului Fiat 500 sau britanicului Austin Mini. Totuşi dintre toate Citroen 2CV, al cărui nume vine de la "Deux Chevaux Vapeur", a dus austeritatea la rang de artă.

Astfel dezvoltarea lui Citroen 2CV a început imediat după Al Doilea Război Mondial, într-o eră în care Franţa era vlăguită din punct de vedere economic. Modelul a fost prezentat la Salonul de la Paris din 1948 şi a fost un succes instantaneu, la un moment dat cererea fiind atât de mare încât termenul de aşteptare ajungea chiar până la 5 ani. Cu toate că era un automobil auster şi ieftin, venea cu soluţii inovatoare pentru clasa sa. Suspensia avea o arhitectură foarte complexă şi filtra bine şi cele mai denivelate drumuri, avea tracţiune faţă şi frâne pe discuri, plus un motor răcit cu aer şi o transmisie manuală cu 4 rapoarte, ceea ce nu reprezintă un lucru de ignorat pentru 1948, ba din contră. Ulterior s-a introdus şi o versiune cu tracţiune integrală, fiind printre puţine modele din clasa sa cu capacităţi tot-teren.

La începutul anilor '80, în ciuda îmbunătăţirilor incrementale, Citroen 2CV era depăşit tehnic şi moral , astfel încât francezii au redus producţia. În 1988 au mutat toate operaţiunile de fabricare în Portugalia, dar în 1990 s-a luat decizia de stopare a producţie a legendarului 2CV.
SurSa promotor.ro
PoSTat De LuCyFeR93

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Site Meter