11 aug. 2010

Dacia şi BMW, ţintele principale ale hoţilor


Baza de date a Poliţiei Române conţine peste 4.500 de maşini furate în ultima perioadă. Iată care sunt mărcile care atrag hoţii şi cele mai puţin expuse.

România este una dintre ţările din Uniunea Europeană cu cele mai multe maşini furate. Potrivit unei statistici a Poliţiei Române în 2009 în fiecare zi au fost furate în medie 13 automobile, rezultând un total anual de aproape 5.000 automobile. Doar jumătate au fost însă recuperate anul trecut şi în prezent baza de dată a Poliţiei Române are în evidenţă peste 4.500 de automobile, dintre care peste 1.000 circulă pe străzi conform incont.ro

Investigând problema am descoperit, oarecum previzibil, că Dacia are ponderea cea mai mare din totalul de automobile reclamate ca fiind dispărute de la proprietari. Cele mai multe nu sunt însă exemplare recente , ci conform unei estimări făcute pe baza datelor Poliţiei, vechea berlină în multiplele ei versiuni reprezintă majoritatea covârşitoare, în timp ce Dacia Logan însumează doar 7% din total. Explicaţia este că Dacia 1300 - în toate derivatele sale - este printre cele mai vulnerabile modele în calea hoţilor şi poate fi valorificată foarte uşor sub formă de piese de schimb. Din acest motiv statistica este umflată artificial de modele pe care Poliţia nu le va mai recupera niciodată.



Mergând mai departe observăm că hoţii români au o foarte mare afinitate pentru BMW., noi am aproximat că 11% din totalul automobilelor furate reprezentând această marcă. Cele mai multe nu sunt însă furate din România, ci circulă în ţara noastră după ce au fost aduse cu acte false din Vest. Hoţii au gusturi fine şi Mercedes este următoarea marcă preferată a celor care se ocupă cu astfel de infracţiuni. Afinitatea pentru maşini germane este exprimată şi prin faptul că Volkswagen şi Audi întregesc "podiumul" maşinilor de import procurate ilegal. De asemenea, cel mai furat automobil de lux este BMW X5, urmat de mai puţin luxosul, dar aproximativ la fel de tentantul Passat.





La polul opus, al maşinilor care nu le prea fac cu ochiul hoţilor de maşini se regăsesc mărcile japoneze, Toyota, Mitsubishi, Honda şi Suzuki reprezentând cumulat mai puţin de 2% din totalul furturilor auto . În extrema automobilelor foarte exclusiviste, în baza de date a Poliţiei se află 3 modele Aston Martin, 1 Ferrari, 1 Maserati Ghibli (model clasic) şi 30 de exemplare Porsche, dintre care mai mult de jumătate Porsche Cayenne. De asemenea, aflăm că sunt date în urmărire şi 6 automobile Hummer, dar nici un Rolls-Royce sau Maybach nu figurează pe lista neagră a Poliţiei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Site Meter